15 januari 2019

Zo passen binnendeuren in de architectuur trends van 2019

Het nieuwe jaar is begonnen en dat is altijd een mooi moment om vooruit te kijken. Binnen de bouw is er continu aandacht voor innovatie, maar als er iets onderhevig is aan trends, dan is het wel architectuur. Ondanks dat ontwerpen voor de utiliteitsbouw redelijk tijdloos moeten zijn, zal de architectuur ook hier een stempel krijgen van de tijdsgeest van nu. Daarom kijk ik in dit blog naar architectuur trends van 2019 die waarschijnlijk ook in de komende jaren door zullen zetten. Uiteraard vertel ik daarbij ook hoe binnendeuren in die trends passen.

 

Eco-vriendelijk design

Met het Klimaatakkoord volop in de actualiteit, lijkt de aandacht voor duurzaamheid groter dan ooit. Duurzaamheid is een taak voor iedereen, van particulieren tot bedrijven, en dus ook voor de bouwsector. Dat begint al bij het ontwerp van een gebouw. Als architect moet je al in een vroeg stadium nadenken over de milieu-impact van het gebouw. Een duurzaam, blijvend ontwerp en bijbehorende materialen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Maak bijvoorbeeld gebruik van gerecyclede materialen, zorg voor groen op, rond en in een gebouw en denk na over een energiezuinig binnenklimaat. Als het gaat om binnendeuren kies je voor deuren waarin verantwoord hout verwerkt is en die lang mee gaan. Een sterke HPL-afwerking en stootvaste Vulcan® kantafwerking dragen daar aan bij.

 

3D-geprinte gebouwen

Er is steeds meer mogelijk op het gebied van 3D printen en dat is goed nieuws voor de bouwsector. 3D printen zorgt er namelijk voor dat veel bouwonderdelen prefab geproduceerd kunnen worden en vervolgens kant en klaar op de bouwplaats kunnen worden aangeleverd. Dat is niet alleen geldbesparend maar ook nog eens milieuvriendelijk. Bij bewerking op de bouwplaats gaat er namelijk veel restmateriaal verloren, terwijl dit restmateriaal in de fabriek veel gemakkelijker kan worden hergebruikt. Het is dus goed om je ook als architect te oriënteren op de mogelijkheid van 3D-geprinte materialen. Wat dacht je van 3D-geprint beton en materiaal met de structuur van hout. Voor binnendeuren is het nog niet zover, maar wellicht in de toekomst wel. Prefab produceren en het restmateriaal hergebruiken is in ieder geval al wél mogelijk.

 

Co-working ruimtes

De manier van werken verandert en dus verandert ook het ontwerp van kantoorgebouwen. De typische kantoor cubicle is verdwenen en maakt plaats voor open ruimtes. De werkruimte moet een prettige locatie zijn, ontworpen om interactie te stimuleren. Het moet samenwerking tussen kleine of grote teams mogelijk maken in een gedeelde ruimte. Dat betekent dat moderne kantoren vaak kleine vergaderruimtes integreren in de ruimte. Met glazen puien of binnendeuren met glasopening wordt de verbinding met de rest van het kantoor behouden. Verder is een gezond binnenklimaat en goed licht onmisbaar voor een prettige werkomgeving.

 

Eigenzinnige interieurs

Als het gaat om ontwerp en de keuze van kleuren, texturen en inrichting dan zien we een trend richting eigenzinnige interieurs met een mix van stijlen. Een ruimte mag uitstralen dat er geleefd wordt en moet de gebruiker verrassen. Je ziet dan ook dat er vaak verschillende thema’s en decors worden toegepast in verschillende ruimtes en er wordt gebruik gemaakt van eye-catchers in het interieur. Ook de binnendeuren kunnen hier een rol in spelen. Met kleurcombinaties afgestemd op het thema of een opvallende print die van de deur een echte eye-catcher maakt.

 

Wat zijn jouw plannen voor 2019?

Ik ben benieuwd naar jouw plannen voor 2019. Welke projecten heb je op de planning staan en hoe zorg je ervoor dat je meegaat met de laatste trends? Om alvast wat inspiratie op te doen raad ik je aan om onderstaande pagina over HPL binnendeuren eens te bekijken. Wellicht biedt het je input voor je volgende ontwerp!

HPL binnendeuren inspiratiepagina

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen