15 May 2018

Architect, creëer een uniek ontwerp met HPL deuren

Als architect ben je altijd op zoek naar manieren om jouw bouwontwerpen eigen te maken. In de keuze voor vormen, kleuren én materialen. De binnendeuren spelen een bepalende rol bij de look en feel van een interieur. De juiste binnendeuren kunnen het ontwerp ondersteunen en zelfs versterken. De eindeloze ontwerpmogelijkheden van HPL geven je de mogelijkheid om een unieke en authentieke look te creëren voor de deuren. En dat is nog maar één van de vele redenen om voor HPL binnendeuren te kiezen. In dit blogartikel vertel ik je alles over de mogelijkheden van HPL afwerking voor binnendeuren.

 

Ontelbare ontwerpmogelijkheden

Vroeger was je bij de keuze voor HPL vaak beperkt tot een aantal standaard kleuren. Tegenwoordig kun je kiezen uit een uitgebreid scala aan kleuren, patronen, effecten, structuren en uitstralingen van talloze natuurlijke materialen. Hieronder laat ik zien wat er zoal mogelijk is om binnendeuren een unieke look te geven met HPL: 

 

HPL met de uitstraling van hout

HPL met de uitstraling van houtDe grootste concurrent van HPL is nog steeds houtfineer. Veel architecten vinden die natuurlijke uitstraling van hout zo mooi. Maar daar zit dan ook wel meteen een prijskaartje aan vast. Bovendien zijn de levertijden vaak erg lang en is een houten afwerking voor een deur qua duurzaamheid en functionaliteit vaak niet de beste keuze. Gelukkig is er tegenwoordig HPL verkrijgbaar dat zowel qua look als qua feel bijna niet te onderscheiden is van echt hout. Je kunt kiezen voor de uitstraling van alle houtsoorten, en niet alleen visueel: door dunne groefjes in het HPL te maken kan ook de textuur van hout worden nagebootst.  Zo heb je een “houten” binnendeur die goedkoper en sneller leverbaar is, die makkelijker is te produceren en verwerken en die bovendien erg duurzaam en praktisch is.

 

Kleur, structuur en finishes

Kleur, structuur en finishesOok qua kleur kun je helemaal los gaan met HPL. Met keuze uit ruim 200 RAL kleuren zit er altijd een kleur bij die antwoord op de laatste interieurtrends en die past binnen jouw ontwerp. Ga bijvoorbeeld voor een opvallende felle kleur of juist voor een rustige pastel. Naast de kleur kun je ook kiezen uit verschillende structuren. Denk bijvoorbeeld aan een hoogglans, (super) matte structuur of een mat-glans effect. Maar er zijn ook speciale structuren verkrijgbaar, zoals parel en gekuipte structuren, steen of metaal, en zelfs met een 3D-effect. Zo kun je een binnendeur creëren met een unieke finish, bijvoorbeeld met een parel- of metaaleffect voor een luxueuze uitstraling.

 

Prints en patronen

prints en patronen

Wil je van de deur een opvallende eye-catcher maken? Dan kies je voor HPL met een patroon of print. Daarmee kun je de binnendeuren écht een eigen signatuur geven. Veel HPL leveranciers hebben al een aantal patronen in hun standaardcollectie; denk aan bolletjes-motieven, figuren, strepen of andere grafische patronen. Wil je een unieke deur? Dan ontwerp je zelf een print! Iconen, een afbeelding, tekst, logo, alles is mogelijk.

 

 

HPL deuren, tafels, kasten en meer

HPL is natuurlijk niet alleen geschikt voor deuren. Je kunt er ook wanden en meubels mee bekleden. Dit biedt mogelijkheden om de binnendeuren optimaal af te stemmen op andere interieurelementen zoals tafels en kasten. Ook kun je de deur onderdeel maken van de wand door één grote HPL plaat te gebruiken waar je het deurblad als het ware uit snijdt.  

 

HPL binnendeuren mooi maken én houden

HPL deuren, tafels, kasten en meerAls je met zorg een mooie binnendeur hebt ontworpen, dan wil je natuurlijk graag dat hij ook mooi blijft. Zeker in utiliteitsgebouwen worden de deuren tenslotte behoorlijk belast. HPL is van zichzelf al een heel sterk materiaal, maar dankzij de nieuwste technieken blijven de deuren nog mooier. Zo is er HPL verkrijgbaar met zelf herstellend vermogen: kleine krassen in de deur wrijf je daarbij gemakkelijk weg met een droge doek. En als je kiest voor een matte afwerking, kies dan voor speciaal HPL waarop je geen vette vingervlekken ziet. 

                                                                                                                                       Bron foto

Afwerking van HPL deuren

Maak de HPL deuren af met een bijpassende kantafwerking. Het is mogelijk om ook de zijkanten van de deur te bekleden met HPL. Zo creëer je één geheel. Voor binnendeuren met een hout-look is dit natuurlijk uitermate geschikt, omdat je zo de uitstraling van natuurlijk hout nog beter kunt benaderen. Een andere optie is Vulcan® kantafwerking; deze naadloos aangegoten kantafwerking is door en door gekleurd, kleurecht en verkrijgbaar in alle RAL kleuren. Kies voor een strak geheel in één kleur of juist voor een opvallende afwijkende kleur als leuke eye-catcher. Er zijn eindeloze mogelijkheden om de randafwerking af te stemmen op het ontwerp van het deurblad en de rest van het interieur.

 

Ontwerp jouw unieke HPL deuren

Waar het vroeger vooral ging over de technische eisen van de deuren en je slechts kon kiezen uit een beperkt aantal standaard kleuren, zijn er nu talloze mogelijkheden om de binnendeuren echt onderdeel te maken van het interieur. Want ook als de functionele eisen geborgd zijn, heb je als architect nog de volledige vrijheid om een unieke deur te ontwerpen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ik laat je graag zien wat je allemaal kan met HPL!

 

HPL binnendeuren inspiratiepagina

Lars Berkelder

Geschreven door Lars Berkelder

Projectadviseur Architecten
Waardering voor communicatie door texturen en materialen.
Uitzonderingen trekken altijd de aandacht.
Maakt en deelt graag foto’s met bijzondere verhalen #urbex
Houd van koken en sport dus ook. Liefde gaat door de maag.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen