10 juli 2018

Stralingwerende deuren: lood als het geheime wapen voor lekvrije ruimtes

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: veiligheid is het belangrijkste aandachtspunt bij het ontwerpen en bouwen van utiliteitsgebouwen. Mensen moeten een gebouw veilig kunnen bezoeken en er in werken. Nu zijn er een aantal gevaren die overduidelijk zijn, brand bijvoorbeeld. Maar er zijn ook gevaren die je niet ziet, voelt, hoort of ruikt. Straling is er daar één van. Daar waar met stralingsapparatuur wordt gewerkt is dus extra aandacht nodig voor het afsluiten van ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan de röntgenafdeling in een ziekenhuis of het fotokamertje bij de tandarts. Je kunt je voorstellen dat de binnendeur hier een kritieke rol in speelt. In dit blogartikel vertel ik je alles over stralingwerende deuren en het geheime wapen voor het creëren van een lekvrije omgeving.

 

Het geheime wapen van een stralingwerende deur: lood

Om een binnendeur stralingwerend te maken wordt gebruik gemaakt van lood. Deze metaalsoort heeft een hoge dichtheid en absorbeert als het ware de radioactieve straling. Hoe dikker het lood, het beter de deur bestand is tegen straling. Welke looddikte moet worden toegepast is volledig afhankelijk van de stralingsapparatuur die wordt gebruikt in een bepaalde ruimte. Je kunt je voorstellen dat een groot röntgenapparaat in een ziekenhuis veel meer straling produceert dan het gemiddelde apparaat van een tandarts of dierenkliniek. Dit stralingsniveau wordt uitgedrukt in de zogenaamde Pb-waarde.

stralingwerende deur doorsnedeEen expert kan je helpen om de Pb-waarde van de apparatuur te vertalen naar de looddikte die nodig is om de binnendeur stralingwerend te maken. Een stralingwerende deur bevat altijd ten minste twee loden platen van 0,5 millimeter. Het zijn er altijd twee en de platen worden zo dicht mogelijk tegen het deuroppervlak aan geplaatst. Dit alles zodat de straling niet door de deur heen kan sijpelen. De dikte van de loden platen kan oplopen naar 1,5 millimeter (standaard) tot zelfs 6 millimeter.

 

Een constructie is zo sterk als de zwakste schakel

Alleen een stralingwerende deur maakt een ruimte nog niet lekvrij. Je moet dus kijken naar de stralingdichtheid van de gehele deur/kozijnconstructie. Dat wil zeggen dat ook in de wanden en kozijnen lood moet worden toegepast en dat er een bepaalde mate van overlap moet zijn tussen wand, kozijn en deur om lekken te voorkomen. Om dat te bereiken moet de deur perfect in het kozijn passen. Digitaal inmeten biedt dan uitkomst. Verder moet je ook nadenken over het hang- en sluitwerk, dat een zwak punt kan creëren in de stralingdichtheid van de deur. Bij hogere Pb-waarden is het noodzakelijk om een asymmetrisch slot toe te passen. Hierbij zit de kruk aan de ene kant van de deur lager dan aan de andere kant, zodat de straling er niet rechtstreeks doorheen kan.

 

Meer dan stralingwerend

De stralingwerende eigenschappen zijn vaak niet de enige factoren die meespelen bij het toepassen van een binnendeur. Misschien wil je bijvoorbeeld wel een glasopening in de deur. Dat is mogelijk dankzij speciaal loodglas en stralingwerende glaslatten. Ook de combinatie straling- en brandwerend is een optie. Omdat de stralingwerende eigenschappen aan de binnenkant van de deur zitten, kun je de buitenkant ontwerpen zoals je zelf wil. In zorgomgevingen zijn met name HPL bekleding en Vulcan ® kantafwerking veel gekozen opties.

 

Het ‘zware’ (maat)werk

Als alle specificaties in kaart zijn gebracht kan de deur in productie gaan. Houd hierbij rekening met langere levertijden dan die voor standaard deuren. Is de deur eenmaal geproduceerd, dan is het tijd voor het zware werk. De deur moet namelijk gemonteerd worden. Je moet je voorstellen dat een stralingwerende deur met 2 loden platen van 1,5 millimeter, 200 kilo weegt. Die til je niet zomaar even naar de juiste verdieping. De montage gebeurt dan ook altijd met een deurlift. Dat is niet alleen een zwaar werkje, maar ook een precies werkje. De deur moet namelijk precies goed in het kozijn worden geplaatst, om lekken te voorkomen. Schakel hiervoor de hulp in van experts.

 

Voorkom kostbare fouten

Aan een stralingwerende deur hangt, in vergelijking tot standaard utiliteitsdeuren, een aardig prijskaartje. Je wilt dus te allen tijde voorkomen dat er fouten worden gemaakt bij de productie of montage van de deuren. Stel je voor dat je er bij de levering achter komt dat de deur niet goed in het kozijn past! Bij een stralingwerende deur moeten alle details kloppen. Alleen zo kun je een lekvrije en dus veilige omgeving creëren voor de gebruikers van een gebouw. Vraag dus altijd advies van een expert als je dit soort deuren toe wil passen. Heb je vragen over de toepassing van stralingwerende deuren binnen jouw bouwproject? Neem dan gerust contact met ons op en wij denken graag met je mee.  

New Call-to-action

Paul Maessen

Geschreven door Paul Maessen

Commercieel medewerker
Kijkt het liefst vanuit bijzondere invalshoeken, ook met de fotocamera.
Gemotiveerd als de beste aanpak nog niet bedacht is.
Drinkt liever water dan thee. Grijpt ’s morgens naar espresso.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen