04 december 2019

Slimme oplossingen voor binnendeuren in renovatie en nieuwbouw projecten

Als aannemer heb je met veel verschillende werkzaamheden, mensen en trajecten te maken. Het vormt een ware uitdaging om alle verschillende activiteiten op elkaar afgestemd te krijgen – en te houden! Renovatie- en nieuwbouwprojecten hebben bovendien elk zo hun eigen uitdagingen, bijvoorbeeld wat betreft de binnendeuren. Waar het bij nieuwbouw vaak draait om een strakke planning, gaat het bij renovatie juist meer om het passen en meten van oude en nieuwe bouwelementen. Gelukkig hoef jij als aannemer niet het wiel opnieuw uit te vinden. Wij hebben namelijk een aantal handige tips en best practices verzameld voor het toepassen van binnendeuren in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Je leest ze in dit blog.

 

Tips en oplossingen voor de aannemer met een renovatie project

Bij een renovatie project heb je met andere dingen te maken dan bij nieuwbouw. Zo kan het zijn dat je de binnendeuren moet vervangen, maar dat de binnenmuren mét de kozijnen blijven staan. Die kozijnen zijn dan al voorzien van scharnierkrozingen en sluitplaten waar de nieuwe binnendeur perfect op ingemeten moet worden. Bovendien kan het zijn dat bestaande kozijnen in de loop der tijd wat vervormd of verzakt zijn. Of de nieuwe binnendeur wordt dikker dan het oude kozijn is. Daarom hebben we de volgende tips en aandachtspunten voor je:

  • Verjonging & brandwerend. Als de nieuwe binnendeuren brandwerend worden, is de kans groot dat het bestaande kozijn daar eigenlijk niet geschikt voor is. Waar de deuren vroeger vaak 40 mm dik waren, zijn de brandwerende binnendeuren van nu 54 mm dik. Hierdoor zouden ze dus buiten het kozijn steken. In dit geval raden we aan om de deur te “verjongen” zodat je alsnog een passende, dikkere deur krijgt. Als alternatief kan er ook kan een grotere sponning in het kozijn geplaatst worden, zodat een dikkere deur kan worden toegpast. Je behoudt dan het bestaande kozijn. Door de sponning schuift de deur als het ware het kozijn in. Laat je wel goed adviseren over het toepassen van de juiste brandwerende deur.
  • Hang- & sluitwerk. Hoe meer partijen er betrokken zijn bij een project, hoe groter de kans op fouten en hoe meer risico voor de planning. Het is dus slim om het aantal partners en toeleveranciers zo klein mogelijk te houden. Dat kan bijvoorbeeld door de binnendeuren, het hang- en sluitwerk en de montage bij één partij neer te leggen. Je hebt dan één contactpersoon en één partij die het hele proces verzorgt.
  • Je hebt normaal gesproken een kantlat die 10 mm is rond de deur. Maar in renovatieprojecten heb je soms te maken met kozijnen van 30, 40, 50 jaar oud en die staan vaak niet meer helemaal recht. In zo’n geval kun je de kantlat het beste deels wegschaven zodat de nieuwe binnendeur netjes in het kozijn past. Let er wel op dat je de kantlat dan iets dikker uitvoert, zodat als je een deel wegschaaft, de binnenkant van de deur niet te zien is en je dus wel een esthetisch mooie deur krijgt.
  • Vloer. Als de vloer er nog ligt en je wilt met de valdorpel de deur afsluiten, dan moet je dit goed inmeten. Anders heb je kans dat de deur niet meer open draait over de bestaande vloer.

 

Praktijkvoorbeeld: renovatie van de Seeligkazerne Breda

De Seeligkazerne in Breda is omgebouwd tot campus voor de opleidingen Horeca & Toerisme van hogeschool De Rooi Pannen. P&L Deurconcepten kreeg de opdracht te zorgen voor de binnendeuren met het hang- en sluitwerk. Het inmeten van de 377 deuren was maatwerk. Geen deur was hetzelfde, geen sparing helemaal gelijk. Er is ter plekke onderzocht welke scharnieren er zaten en wat de staat van de kozijnen was om daar het frezen op aan te passen. Zo hebben we voor elk kozijn – lang lang geleden in 1960 gezet – een goede binnendeur kunnen produceren en plaatsen, die past bij de moderne functionaliteiten van een hogeschool. 

 

Tips en oplossingen voor de aannemer met een nieuwbouw project

De oplossingen en slimmigheden voor binnendeuren in de nieuwbouw zitten vooral in het voortraject. Een goede voorbereiding zorgt er namelijk voor dat de latere montagefase een stuk sneller en soepeler verloopt:

  • Scharnierkrozingen. Laat de scharnierkrozingen al in de fabriek plaatsen. Dit scheelt een hoop tijd bij de montage. Bovendien scheelt het ook een hoop stof en troep op vloeren en meubels in het gebouw.
  • Salto beslag. Voor sloten met toegangscontrole door middel van pasjes en dergelijke, heb je grotere gaten en gleuven voor kabeltjes en bevestigingen nodig. Ook deze kunnen al in de fabriek gefreesd worden.
  • Bestel op tijd! Let op, het en fabriek laten maken van alle frezingen en gaten betekent een iets langere levertijd. Bestel de binnendeuren dus op tijd! Anders gaat de tijd die je wint met snellere montage, verloren aan vertraging in je planning.

Advies bij je volgende renovatie of nieuwbouw project

Als projectleider heb ik al heel wat nieuwbouw en renovatieprojecten begeleid. Ik help je dan ook graag om van jouw volgende project een succes te maken. Dus heb je specifieke vragen of uitdagingen? Neem gerust contact met me op, zodat ik je op weg kan helpen. 

New Call-to-action

Bron foto

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen