07 november 2017

Slim investeren in glaslatten: 4 voordelen van PU-FC glaslijsten

Als aannemer heb je met alle aspecten van het bouwproces te maken. Je moet het grote plaatje in de gaten houden en tegelijkertijd oog hebben voor de kleinste details. Met een strakke planning en een hoge tijdsdruk staan die kleinigheden misschien laag op je prioriteitenlijstje. Maar het zijn juist die details die het verschil kunnen maken! Wat extra aandacht voor de finesses kan je zowel op korte als op lange termijn veel tijd en kosten besparen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn glaslatten: op het eerste gezicht een onbenullig onderdeeltje van het totale bouwproject, maar een slimme keuze voor de juiste glaslatten kan je zomaar een hoop werk besparen. In dit blogartikel vertel ik over de 4 voordelen van PU-FC glaslijsten.

 

Wat zijn PU-FC glaslijsten?

We kennen allemaal de traditionele houten glaslat die met een aantal spijkertjes in de deur wordt geslagen. Architecten geven echter steeds vaker de voorkeur aan een mooie platte, smalle glaslijst. Met PU-FC glaslijsten bereik je dit gewenste effect. Deze glaslatten zijn maar 15 mm breed en liggen maximaal 3 mm op het deuroppervlak. Dat is mogelijk omdat de glaslijst wordt aangegoten: het vloeibare polytheen wordt in de fabriek onder hoge druk geproduceerd in een mal om een hardhouten latje heen. Het materiaal kan full-color in alle RAL en NCS kleuren geleverd worden. Vervolgens kan de glaslijst met schroeven (in dezelfde of een andere kleur) op de deur bevestigd worden. Je kunt misschien wel begrijpen waarom architecten blij worden van dit soort glaslijsten. Maar ook jij als aannemer kunt profiteren van dit type glaslat. De 4 voordelen op een rij:

 

1.     Besparen op werkzaamheden

Hoewel je een binnendeur vaak als één geheel ziet, bestaat de deur in de praktijk meestal uit een bouwpakketje van verschillende onderdelen: het deurblad, het beslag, het glas en de glaslijst. In de traditionele situatie komen al deze onderdelen los binnen en moeten ze op de bouwplaats nog in elkaar worden gezet. Dat betekent dat je een glaszetter nodig hebt om het glas te monteren, een timmerman om de glaslijst te bevestigen en een schilder om de afwerking van de deur te verzorgen (schuren, gronden, aflakken enz.). Stiekem zitten daar dus nog best veel uurtjes werk en dus kosten in. Je kunt hierop besparen door de binnendeuren compleet met glas en glaslijst aan te laten leveren. Bij Limburgia plaatsen we het glas en de glaslijst al in de fabriek. Schilderen van de glaslijst is niet nodig, want het PU-FC materiaal is al door en door gekleurd. En ook het aflakken van de deur wordt voor je verzorgd. In de praktijk levert dit al snel een behoorlijke besparing op, zeker bij grote aantallen binnendeuren.

 

2.     Slim plannen

Bouwprojecten kennen vaak een strakke planning. Binnendeuren zijn pas in de laatste fase van het project aan de beurt. In de traditionele situatie waarin je zelf de afwerking van de deur verzorgt, moet je tijd reserveren voor de werkzaamheden aan de deuren. De onderdelen moeten daardoor dus al eerder op de bouwplaats geleverd worden. Dit is niet altijd even handig, want op veel bouwplaatsen is beperkte opslagcapaciteit voor bouwmaterialen. Door te kiezen voor kant en klare deuren kunnen deze veel later in het proces geleverd worden. Bovendien gaat dat leveringsproces een stuk soepeler, omdat je maar te maken hebt met één leverancier, in plaats van aparte leveranciers voor elk deuronderdeel. De deur wordt ‘just in time’ aangeleverd, compleet met glas en glaslijst, en dat scheelt niet alleen opslagruimte, maar ook een hoop deadline-stress!

 

3.     Besparen op onderhoudskosten

Binnendeuren kunnen behoorlijk onderhoudsgevoelig zijn, zeker in gebouwen waar de deuren intensief gebruikt worden. Dat betekent dat je als aannemer door de jaren heen te maken krijgt met onderhoudskosten voor bijvoorbeeld schilderwerk. Door al in een vroeg stadium te investeren in goede materialen, kun je op lange termijn veel kosten besparen. In het geval van houten glaslatten zijn schilderkosten onvermijdelijk. Maar als je kiest voor PU-FC glaslijsten vervallen deze kosten. De glaslijsten zijn stoot- en slagvast, door en door gekleurd en UV-bestendig, waardoor bijwerken niet nodig is. Door de bevestiging met schroeven is het ook een stuk makkelijker om, indien nodig, het ruitje in de deur te vervangen. Bovendien zijn de platte, poriënvrije glaslijsten veel gemakkelijker schoon te houden.

 

4.     Duurzaam en veilig materiaal

PU-FC glaslijsten zijn gemaakt van duurzame en veilige materialen. Het frame van de glaslijst bestaat uit een hardhouten latje dat FSC gecertificeerd is. Niet onbelangrijk als je bijvoorbeeld BREEAM credits moet verdienen. Daarnaast zijn de PU-FC glaslijsten getest op brandwerendheid; vergeleken met andere materialen voor glaslatten smelt PU-FC een stuk minder snel. En kies je voor een complete deur? Dan krijg je één rapport voor alle technische specificaties, in plaats van deelrapporten per deuronderdeel. Dat scheelt niet alleen administratie, maar maakt het ook mogelijk om deuren te plaatsen met een GND-zekerheidsklasse.

 

Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen, kunnen zelfs de kleinste elementen van je bouwproject een verschil maken. In termen van kwaliteit, duurzaamheid, werkzaamheden én kosten. Wil je meer weten over PU-FC glaslijsten en de mogelijkheid van ‘just in time’ levering van complete binnendeuren? Ik vertel je er graag meer over! Neem ook alvast een kijkje in ons overzicht van glasmodellen.

Glasmodellenoverzicht

Marco de Rooij

Geschreven door Marco de Rooij

Projectadviseur
Doet geen concessies op kwaliteit, maar kijkt naar de beste oplossing.
Neemt hoge pieken en diepe dalen het liefst per fiets.
Geniet van de kleine, fijne dingen met besef dat dit niet vanzelfsprekend is.
Blijft kalm en helpt graag vooruit.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen