09 oktober 2018

In 5 stappen naar een offerte voor binnendeuren in de utiliteitsbouw

Binnen een bouwproject heb je als aannemer, werkvoorbereider of calculator met talloze leveranciers te maken. Elke leverancier kent zijn eigen aanvraag-, offerte- en levertraject. Hoe behoud je het overzicht over al die aanvraagtrajecten? Dat begint bij een goed beeld van wat je te wachten staat. Welke stappen worden doorlopen om van jouw eerste aanvraag tot een concrete leveringsafspraak te komen? Zeker in de utiliteitsbouw kan zo’n traject best intensief zijn, bijvoorbeeld voor het inkopen  van de binnendeuren. Daarom leid ik je in dit blog langs de 5 stappen die je doorloopt als je binnendeuren voor de utiliteitsbouw inkoopt.

 

Stap 1. Wat staat er in het bestek?

Om te bepalen welke binnendeuren je precies moet inkopen, pak je eerst het bestek erbij. Hier heeft de architect mogelijk aangegeven welke binnendeuren moeten worden toegepast. Dit kan generiek zijn, denk aan ‘wit gekleurde houten binnendeuren’, maar ook heel specifieke eisen bevatten voor de afmetingen, materialen van het deurblad, glasopening, kantafwerking, glaslatten en hang- en sluitwerk. Misschien staan er zelfs al bepaalde typenummers in van een specifieke leverancier. Klop dus met de bestektekst in de hand aan bij de leverancier en bekijk samen welke binnendeuren zijn opgenomen en of waar eventueel nog ruimte is voor eigen inbreng. 

 

Stap 2. Wat zijn de levertijden?

Vervolgens gaat de leverancier bekijken wat jij precies vraagt. Over welke aantallen binnendeuren gaat het en met welke specificaties? Op basis hiervan kan hij een inschatting geven over de levertijden. Dit is, zeker in tijden van drukte in de bouwsector, een belangrijke factor. Houd er echter rekening mee dat een bestelling pas verwerkt kan worden als de order volledig gespecificeerd is (zie stap 4!). Een goede leverancier behoedt je van leverproblemen door tijdig een seintje te geven om te gaan inkopen, wil je een bepaalde leverdatum halen.

 

Stap 3. Projectadvies

Als het gaat om binnendeuren voor de utiliteitsbouw heb je met nogal wat functionaliteiten te maken. Denk aan brandwerendheid, geluidwerendheid of vochtwerendheid. Het is dan ook aan te raden om advies in te winnen van een specialist op het gebied van utiliteitsdeuren. Zij kunnen je helpen om het plaatje compleet te maken. Pak de plattegrond van het gebouw erbij en laat je adviseren over de verschillende functies van elke deur en bijbehorend hang- en sluitwerk. Uiteindelijk kom je zo tot een goed advies en een duidelijke en complete ‘deurenstaat’.

 

Stap 4. Een SMART en klantspecifieke offerte

Vervolgens ga je samen met de leverancier aan de slag met het SMART maken van de offerte. In een zogenaamde ‘clean order’ staat elk klein detail van de deur en de levering genoemd. Wil je bijvoorbeeld ook het hang- en sluitwerk afnemen en moet de leverancier de deuren ook monteren? In deze fase haalt de leverancier alle benodigde informatie bij jou op zodat hij een klantspecifieke offerte kan maken. Een compleet plaatje met alles wat je nodig hebt en wenst, van de kleuren en bewerkingen van de deuren tot het leveringsproces. Zo weet je zeker dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Ben je blij met het advies en de offerte, dan kan het project in gang worden gezet!

 

Stap 5. Planning maken

In deze laatste fase zet je indien nodig de puntjes op de i van de deurenstaat. Vervolgens gaat je projectbegeleider samen met de leverancier aan de slag met de planning. Bij grote en complexe bouwprojecten met veel binnendeuren gaan jullie samen aan tafel om alles af te stemmen. Bepaal eerst wanneer de binnendeuren kunnen worden ingemeten. Vanaf dat punt kun je de weken doortellen tot levering en eventueel montage. Blijf gedurende het bouwproject in nauw contact met de leverancier, zodat de levering van de binnendeuren indien nodig kan worden aangepast op de overall planning.

 

Advies op maat

In de utiliteitsbouw is geen enkel bouwproject hetzelfde en kom je talloze verschillende binnendeuren tegen. Het is dan ook geen overbodige luxe om een specialist in te schakelen voor advies over de toepassing van de juiste deuren. Zo weet je zeker dat je tot een kloppende deurenstaat komt en dat de deuren op tijd geleverd en gemonteerd worden.

Ben je bezig met een bouwproject en heb je advies nodig over de binnendeuren? Neem gerust contact op, ik help je graag!

 

New Call-to-action

Paul Maessen

Geschreven door Paul Maessen

Commercieel medewerker
Kijkt het liefst vanuit bijzondere invalshoeken, ook met de fotocamera.
Gemotiveerd als de beste aanpak nog niet bedacht is.
Drinkt liever water dan thee. Grijpt ’s morgens naar espresso.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen