30 mei 2017

Een binnendeur ontwerpen die jouw bouwontwerp versterkt

Bij het ontwerpen van een gebouw gaat vaak de meeste aandacht uit naar de buitenkant. Het gebouw moet mooi staan in de omgeving en uitnodigen om binnen te komen. De binnenkant is echter minstens zo belangrijk; hier speelt tenslotte het dagelijkse gebruik van het gebouw zich af. Als architect heb je de taak om fijne ruimtes te creëren met mooie wanden, plafonds, vloeren, ramen en deuren. Ook hier kun je je creativiteit de vrije loop laten en je stempel drukken op het ontwerp. In dit blogartikel vertel ik over de mogelijkheden voor het ontwerpen van een binnendeur die het bouwontwerp aanvult en versterkt.

 

Materiaal van het deurblad

Voor de deurafwerking heb je keuze uit verschillende mooie materialen. Een van oudsher populair materiaal voor binnendeuren is natuurlijk hout. Met massief houten deuren kan zowel een strakke look als een klassieke look worden gecreëerd. Het nadeel van massief hout is dat je geen technische eigenschappen in de deur kunt verwerken. Wil je toch die mooie warme houtlook in je ontwerp? Dan zijn er goede alternatieven. Kies bijvoorbeeld voor een fineerdeur. Hierbij is alleen de oppervlakte afwerking gemaakt van dunne houten platen en wordt de binnenkant van de deur aangepast op de technische eisen. Een andere mogelijkheid is HPL (hardplastic). Hierbij is eindeloos te variëren met het design: van een uni-kleur tot een design of houtmotief. Tot slot kun je ook kiezen voor aluminium of glas als materiaal voor de binnendeur. 

 

Kleur

Naast de hout-look is het ook mogelijk om de deuren een bepaalde kleur te geven. Nu kan dat natuurlijk met een laagje verf, maar voor een duurzame kleurlaag kies je voor gekleurde HPL deuren. Met de kleur van de deuren wordt een bepaalde sfeer in een ruimte gecreëerd. Bovendien kan je met de kleur van deuren iets communiceren. Baken bijvoorbeeld ruimtes af door binnen die ruimte alle deuren een bepaalde kleur te geven. Of creëer juist onderscheid in doorgangen door deuren verschillende kleuren te geven.

 

Bewerking van het deurblad

Naast het materiaal en de kleur, zijn er nog diverse andere mogelijkheden om een eigen draai te geven aan het deurblad. Denk bijvoorbeeld aan prints en patronen. Dit biedt talloze designopties die deuren omtoveren tot ware eye-catchers. Denk aan het personaliseren of opvrolijken van de deur met een mooie print van een landschap, skyline, kunst of portretten. 

 

Kantlatten en glaslijsten

Ook bij binnendeuren maken de details het verschil. Een mooi deurblad verdient een mooie afwerking. Denk bijvoorbeeld aan de afwerking van de zijkanten van de deur. Hier worden zichtbare of onzichtbare kantlatten geplaatst. Door te kiezen voor houten kantlatten trek je de hout-look van de deur door en creëer je een strak geheel. Voor een speels of kleurrijk effect kies je voor kantlatten in dezelfde of een afwijkende kleur van het deurblad. Een onderhoudsvriendelijke keuze is die voor aangelijmde ABS kantafwerking. Maar voor een naadloos effect kies je voor duurzame Vulcan® aangegoten kantafwerking.

Eenheid of juist contrast in het deurontwerp creëer je door de combinatie van kantlatten en glaslijsten. Voor een traditionele en natuurlijke uitstraling zijn er houten glaslijsten en voor een wat modernere en strakkere look RVS glaslijsten. Met de smalle, platte 3 mm PU-FC glaslijsten creëer je een super strakke deur. Ga voor een speels contrast met een opvallende kleur glaslijst en schroeven, of kies juist voor ton-sur-ton.

 

Deurbeslag

Een binnendeur is pas compleet met het juiste deurbeslag. Ook hierin zijn tal van variaties mogelijk om een eigen draai te geven aan het ontwerp. Van deurkrukken tot grepen en knoppen, van mat tot gelakt en in chroom, rvs, aluminium of messing. Deurgarnituur is het stijlelement dat de deur af maakt.

 

Ontwerp een binnendeur naar jouw eigen smaak!

Zoals je ziet kan een deur wel degelijk van toegevoegde waarde zijn in je ontwerp. Door goed na te denken over de keuzes voor materialen, kleuren en afwerking creëer je een binnendeur die het bouwontwerp versterkt. Als architect bedenk je het visuele plaatje van de deur, wij zorgen er vervolgens voor dat ook technische eisen voor bijvoorbeeld brandwering of geluidwering zijn geborgd. Zo creëren we samen een deur die past binnen het ontwerp en voldoet aan de hoogste normen qua veiligheid en kwaliteit. Ik adviseer je graag over de mogelijkheden van het ontwerpen van een binnendeur, volledig naar jouw eigen smaak!

Hoe zet jij je stempel op de binnendeuren in je bouwontwerp? Laat het weten in een reactie!

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor ons blog door je e-mailadres in te vullen in de rechter sidebar.

HPL binnendeuren inspiratiepagina

 

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen