26 May 2020

Brandwerende schuifdeuren; drie belangrijke voordelen

In de utiliteitsbouw zijn openzwaaiende deuren lang niet altijd handig. Openbare gebouwen moeten rolstoelvriendelijk – en ook rollatorvriendelijk – zijn ingericht. En in ziekenhuizen en andere zorgcentra moeten bijvoorbeeld ook bedden verplaatst kunnen worden. In dergelijke situaties wordt vaak voor schuifdeuren gekozen. Als een deur volgens het Bouwbesluit tevens brandwerend moet zijn, kun je kiezen voor een brandwerende schuifdeur. In dit blog vertellen we je over de drie belangrijke voordelen van brandwerende schuifdeuren van Vari-Doors.

 

Geen lastige manoeuvres door brandwerende schuifdeuren

Deuren in patiëntenkamers bieden privacy, maar dienen daarnaast ook als brandafscheiding. Dit geldt ook voor kleine zorg-woongemeenschappen, waarbij deuren tussen de centrale woonkamer en slaapkamers als brandafscheiding dienst doen. Voor deze brandafscheidingen bieden schuifdeuren een goede oplossing die met name in de zorg veel voordeel oplevert. Want zoals we in een eerder blog al schreven, kan zorgpersoneel ontlast worden door (woon)zorgomgevingen efficiënt in te richten. Bedden worden regelmatig van de ene naar de andere ruimte verplaatst waardoor een doorgang van 1,10 meter noodzakelijk is. Zo’n brede deur heeft echter een grote uitzwaai, wat een hoop ruimte in beslag neemt. Het verlaten van de ruimte en de deur vervolgens weer sluiten kan dan zorgen voor lastige manoeuvres. Dat geldt bij het verplaatsen van bedden, maar ook wanneer een rolstoelgebruiker om de deur heen moet bewegen. Schuifdeuren zorgen voor minder ruimteverlies en bieden dus de ideale oplossing. Door de schuifdeuren te automatiseren creëer je de perfecte doorgang voor een zorgomgeving.

 

Een noot vooraf

De brandwerende schuifdeuren van Vari-Doors hebben een brandwerendheid van 30 minuten. Deuren met een brandwerendheid van 30 minuten worden gebruikt om vluchtwegen binnen de brandcompartimenten te creëren. Over deze deuren hebben we het dus in dit blog.

 

Voordeel 1: gebruiksvriendelijk

Bij een standaard draaideur moet je altijd rekening houden met de uitzwaai van de deur. Vooral voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator kan dit lastig zijn, het kost extra manoeuvres om goed door de deur te komen. Moet je met een bed de deur door zoals in de zorg het geval kan zijn, dan wordt het nog lastiger. Zo’n deur moet namelijk een minimale breedte hebben van 1,10 m. En die brede deuren hebben een nog grotere uitzwaai. Een schuifdeur kent deze nadelen niet, ze zijn daarom heel gebruiksvriendelijk.

 

Voordeel 2: automatische bediening

Schuifdeuren kunnen uitgerust worden met een automatisch open- en sluitsysteem zodat je de deuren niet zelf met de hand hoeft te openen. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar ook vanuit het oogpunt van hygiëne belangrijk. Er bestaan natuurlijk ook automatische draaideuren, maar deze zwaaien relatief langzaam open om te voorkomen dat iemand de deur in zijn gezicht krijgt. Vooral voor gebruikers in een gebouw kan zo’n vertraging vervelend zijn.
Het tweede punt is dat een brandwerende schuifdeur bij brand automatisch sluit. Dat kan op twee manieren gerealiseerd worden:

  • De deur wordt door een motor aangedreven;
  • De deur heeft een zelfsluiter die is aangesloten op de brandmeldinstallatie.

Voordeel 3: voldoende keuze

Er bestaan twee soorten brandwerende schuifdeuren:

  • Schuifdeuren die voor de wand dicht schuiven. De dichtgaande deur schuift in een speciaal profiel waarin opgeschuimd materiaal is verwerkt. Bij brand zwelt dit materiaal op waardoor de deur zich vastklemt in het kozijn. Om te voorkomen dat de deur onder druk van het uitzettende materiaal niet open wordt geschoven, zit aan de andere zijde van de deur een metalen plaatje.
  • Schuifdeuren die in de wand schuiven. Bij dit type brandwerende schuifdeur zit het opgeschuimde materiaal in het kozijn rondom. Bovendien zijn de gipswanden van de koof brandwerend.

Dan heb je nog de keuze voor een dichte brandwerende schuifdeur of eentje met glasopening. En natuurlijk zijn de brandwerende schuifdeuren in tal van kleuren te bestellen. Je ziet het: een brandwerende schuifdeur is niet alleen functioneel, maar ook aan elke ruimte aan te passen.

 

Andere brandwerende oplossingen

Naast de brandwerende schuifdeuren van Vari-Doors heeft Limburgia nog genoeg keuze in andere brandwerende binnendeuren. In de combinatie brandwerend en geluidwerend kunnen wij een binnendeur bieden die zelfs 90 minuten brandwerend is en 46 decibel geluidwerend, opties te over dus.

 

Meer weten?

Brandwerendheid is een belangrijk onderwerp in de bouw, vooral binnen de utiliteitsbouw. Limburgia heeft daarom een ‘dossier brandwerend’ samengesteld. Hierin vind je niet alleen informatie over brandwerende deuren, maar bijvoorbeeld ook over de kozijnen, wanden en het hang- en sluitwerk. Bovendien lees je er alles over de montage, testrapporten – en hoe die te interpreteren! – en wordt er antwoord gegeven op vele praktische vragen.
Je kunt het dossier brandwerend hieronder vrijblijvend downloaden.

Dossier brandwerend

Maurice Custers

Geschreven door Maurice Custers

Product Manager Vari-Doors

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen