16 juli 2019

Brandwerende of brandvertragende binnendeuren? Limburgia legt uit

Hebben we het over binnendeuren, die brand moeten kunnen tegenhouden, dan zien we online nogal wat termen voorbijkomen: branddeuren, brandvertragende deuren, brandvrije en brandveilige deuren. Maar als we praten over een deur die brand écht tegenhoudt, dan is er eigenlijk maar één juiste term: brandwerende deuren. Brandwerend en brandvertragend is namelijk niet hetzelfde en moeten zeker niet door elkaar worden gebruikt wanneer men spreekt over binnendeuren. Benieuwd naar het verschil tussen brandwerende deuren en de andere termen? In dit blog leg ik het je uit.

 

Brandvertragende binnendeuren bestaan niet

Het volgende klinkt misschien als een verrassing, maar er is niet zoiets als een ‘brandvertragende’ binnendeur. Hoe komt dat zo dan? Brandvertragend is een eigenschap die van toepassing is op materialen. Bijvoorbeeld gordijnstof of stof voor meubilair. Het zegt iets over de manier waarop die materialen bijdragen aan de brand. Al deze materialen bezitten van zichzelf een bepaalde mate van brandvertragendheid of zijn op een bepaalde manier bewerkt, waardoor ze brandvertragender zijn geworden. Zodoende vallen deze materialen onder een bepaalde brandklasse: brandklasse A, B, C, D of E. Van deze klassen heeft A de beste eigenschappen (minste brandbaar).

 

Hoe werkt dit dan bij binnendeuren?

Net zoals bij gordijnen en meubels, hebben ook de materialen waar een binnendeur uit bestaat een bepaalde mate van brandvertragendheid. Denk hierbij aan het kader van de deur, de vulling en bijvoorbeeld het deuroppervlak. Het is de combinatie van al die materialen samen die een binnendeur een brandklasse geven. In het bouwbesluit worden voor alle materialen in een ruimte, afhankelijk van de functie van deze ruimte, een brandklasse voorgeschreven. Dus ook voor binnendeuren.

 

Brandwerende binnendeuren

Zoals ik eerder al aangaf is brandvertragendheid een gedrag en brandwerendheid een eigenschap van alle materialen samen. Een binnendeur kan alleen het stempel brandwerend krijgen wanneer experts de deur hebben getest volgens de Europese norm. Hierbij kijken zij hoe de deur zich tijdens ‘de brand’ gedraagt en meten ze wanneer er branddoorslag plaatsvindt, (vlamdichtheid, straling en oppervlakte temperatuur). Met andere woorden: hoelang de deur de brand tegen kan houden. Brandwerendheid wordt dan ook uitgedrukt in tijd. Bij Limburgia hebben we binnendeuren in ons aanbod van 30, 60 en 90 minuten brandwerend. Brandwerende binnendeuren worden gemaakt van materialen die een hoge mate van brandvertraging bezitten. Zo maken wij gebruik van een milieuvriendelijk Fitec® deurkader, brandwerende vulling en opzwellende strips. Uiteindelijk worden onze deuren zo niet alleen stijlvol of creatief, maar ook functioneel!

 

Brandwerende binnendeuren bestellen

Of brandwerende binnendeuren wettelijk verplicht zijn voor een ruimte, is vastgelegd in het Bouwbesluit. Hierin kan bijvoorbeeld een verplichte weerstand van 20, 30 of 90 minuten opgenomen zijn. Afhankelijk van de functie van de ruimte in een gebouw is een bepaalde mate van brandwerendheid vereist. Zo is dit bij verkeersruimtes weer anders dan bij een verblijfsruimte, zoals bijvoorbeeld een school of bibliotheek en bij woningbouw weer anders dan bij utiliteitsbouw. Bovendien is het aantal vereiste minuten van brandwering vaak afhankelijk van het aantal mensen dat zich in deze ruimte bevindt. De brandwerendheid van binnendeuren geef je in het bouwbestek aan in aantal minuten.

 

Ga voor veilig!

Je weet nu dat een deur bestaat uit materialen die brandvertragend zijn en de combinatie daarvan een binnendeur brandwerend kan maken. De kans is groot, dat er na het lezen van dit blog meer vragen bij je zijn opgekomen. Geen probleem, daarmee helpt een van onze specialisten je graag verder. Zij kunnen jou adviseren over geteste en gecertificeerde binnendeuren, maar ook over combinaties van functionaliteiten, zoals brand- en geluidswering. Voor meer informatie kun je ook ons Dossier Brandwerend downloaden.

Dossier brandwerend

Paul Maessen

Geschreven door Paul Maessen

Commercieel medewerker
Kijkt het liefst vanuit bijzondere invalshoeken, ook met de fotocamera.
Gemotiveerd als de beste aanpak nog niet bedacht is.
Drinkt liever water dan thee. Grijpt ’s morgens naar espresso.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen