04 april 2017

Brandwerende deuren zorgen voor veilige vluchtwegen in jouw ontwerp

Als architect heb je een grote verantwoordelijkheid tegenover de eindgebruikers van jouw bouwproject: zij moeten veilig in jouw gebouw kunnen verblijven en in geval van nood het pand snel en veilig kunnen verlaten. In je ontwerp leg je daarom de vluchtwegen al vast. Brandwerende binnendeuren spelen een cruciale rol in het creëren van deze vluchtwegen. Deze deuren zorgen er namelijk voor dat de vluchtroutes zo lang mogelijk begaanbaar blijven. Tegelijkertijd bieden ze mogelijkheden om een vluchtroute op een prettige en informatieve manier vorm te geven. Als projectbegeleider adviseer ik architecten over de mogelijkheden van brandwerende deuren. Wat kan en wat mag binnen de geldende wet- en regelgeving? In dit blogartikel vertel ik daar meer over en geef ik inspiratie voor veilige én mooie vluchtwegen.


Wat maakt een deur brandwerend?

De brandwerende eigenschappen zitten volledig in de deur verwerkt, je ziet er aan de buitenkant niets van. In het kader van de deur zitten strips die bij hitte opzetten. De deur zet dan uit en klemt daardoor het kozijn af zodat er geen lucht meer bij kan komen. Een deur kan 30 minuten of 60 minuten brandwerend zijn. Rondom vluchtwegen zijn 60 minuten brandwerende deuren wettelijk verplicht.

 

Hoe wordt een brandwerende deur getest?

Om een brandwerende deur te testen wordt hij letterlijk in vuur en vlam gezet. Dat gebeurt in een brandoven. Vervolgens testen experts de deur volgens de Europese norm, die nog zwaarder is dan de Nederlandse norm. Zij kijken hoe de deur zich tijdens ‘de brand’ gedragen heeft en of deze veilig genoeg is. Scharnieren en sloten worden ook meegenomen in de test.

 

Hoe ziet een brandwerende deur eruit?

Het antwoord op deze vraag is simpel: net zoals iedere andere deur in het gebouw! Zoals gezegd bevinden de brandwerende eigenschappen van de deur zich aan de binnenkant. En dat komt goed uit, want als architect wil je natuurlijk dat de deuren goed passen binnen jouw ontwerp. Zo creëer je eenheid. Ik adviseer architecten over wat mogelijk is qua ontwerp en bewaak daarbij de certificering, wetten en regels. Daarbij ontstaan vaak vragen over:

  • maatvoering (brandwerende deuren in bijzondere maten of XXL)
  • glasopeningen (deuren met brandwerend glas)
  • verstelbare jaloezieën die brandwerend zijn
  • coatings op en groeven in brandwerende deuren

 Als projectadviseur beantwoord ik de vragen ‘kan dat?’ en ‘mag dat?’. Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos en kan ik meestal ‘ja’ antwoorden!

 

Inspiratie voor mooie vluchtwegen

Vluchtwegen en branddeuren zijn in de eerste plaats vooral functioneel, maar kunnen ook mooi zijn! Met het juiste ontwerp kunnen deuren een bouwontwerp aanvullen of zelfs versterken. Je kunt vluchtwegen en bijbehorende branddeuren vormgeven op een manier die prettig en misschien zelfs wel handig is voor de eindgebruiker. Wat inspiratie:

  • Een magnetische deur waarop leuke of informatieve zaken kunnen worden bevestigd met magneetjes.
  • Een deur met een coating waar je op kunt krijten.
  • Een gekleurde coating die past bij het interieur of daar juist uitspringt door felle kleuren te gebruiken.
  • Een deursticker geeft de ruimte extra dimensie. Met een beetje creativiteit maak je echt iets bijzonders van je deur. Vertel bijvoorbeeld van deur tot deur een verhaal.

 

Deel jouw inspiratie

Zo zie je maar, brandwerende deuren hoeven echt niet saai te zijn! Voor mij is het een uitdaging om een deur zo mooi en passend mogelijk te maken en daarbij de beste brandwerende eigenschappen te behouden. Denk jij wel eens na over het ontwerp van vluchtwegen en branddeuren? Deel je ideeën in een reactie! Wil jij je ontwerp mooi en veilig maken, maar weet je niet precies welke rol brandwerende deuren hierin kunnen spelen? Lees dan het dossier dat wij hierover schreven.

Dossier brandwerend

 

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen