12 september 2017

Alles wat je moet weten over de inpandige voordeur

De inpandige voordeur is een beetje een vreemde eend in de bijt in de wereld van deuren. De deur staat binnen en hoeft dus niet zoals een buitendeur bestand te zijn tegen de elementen. Toch is een inpandige voordeur meer dan een simpele binnendeur: eigenschappen als brandwerendheid, geluidwerendheid en zelfs inbraakwerendheid zijn belangrijk bij het toepassen van voordeuren in inpandige portieken en galerijen. Studentencomplexen die te maken krijgen met veel geluidproductie, zorgappartementen die veilig moeten zijn voor de cliënten en appartementencomplexen waar je ongewenste indringers buiten wil houden. In dit blogartikel geef ik aan waar je zoal rekening mee moet houden bij het kiezen van goede inpandige voordeuren. 

 

Brandveiligheid garanderen

Vanuit het Bouwbesluit is het verplicht om inpandige voordeuren te voorzien van 30 minuten brandwerende eigenschappen. Voor een nog betere brandveiligheid kun je kiezen voor 60 minuten of zelfs 90 minuten brandwerendheid. Ondanks dat een inpandige voordeur geen invloed heeft van buiten, zijn er wel degelijk temperatuurverschillen waar je rekening mee moet houden. Op de galerij is het vaak kouder dan in de woning. Dit temperatuurverschil tussen beide kanten van de deur kan ervoor zorgen dat de deur krom trekt, waardoor er in geval van brand vlammen onder de deur door kunnen komen. Kies daarom voor inpandige voordeuren met een stabilisator om kromtrekken te voorkomen.

 

Geluid binnen en buiten houden

Niet verplicht, wel heel belangrijk voor het wooncomfort: geluidwerende voordeuren. Op de galerij kan behoorlijk wat geluid geproduceerd worden, denk aan groepjes mensen die druk pratend voorbij lopen. Voor bewoners is het wel zo prettig als dit soort geluidsoverlast letterlijk buiten de deur wordt gehouden. Andersom werkt het natuurlijk net zo: geluiden die in de woningen worden geproduceerd wil je zo veel mogelijk binnenshuis houden zodat anderen er geen last van hebben. Het is mogelijk om geluidswerende eigenschappen toe te voegen aan een brandwerende voordeur. Deze deuren zijn dan zowel 30 minuten (of meer) brandwerend als 38dB of 43dB geluiddicht.

 

Een veilig gevoel

Wooncomplexen zijn van buitenaf meestal niet vrij toegankelijk voor onbevoegden. Toch geeft het bewoners een prettig en veilig gevoel als inpandige voordeuren inbraakwerend zijn. Want hoe makkelijk is het voor indringers om snel met een bewoner mee naar binnen te glippen? Een inpandige voordeur met een speciale vulling, een extra stabilisator en veiligheidsbeslag helpt om ongewenste gasten buiten te houden. 

 

Functionele afwerking

Misschien nog wel belangrijker dan bij een reguliere voordeur, is de afwerking van de inpandige voordeur. In de portiek of galerij is vaak een bepaald interieur toegepast en de deuren moeten daarin passen. Voor de afwerking van inpandige voordeuren zijn verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een HPL toplaag in een kleur of een houtprint. In bepaalde gevallen is het slim om te kiezen voor een extra sterke, stootvaste Vulcan kantafwerking. Denk aan zorgappartementen waar vaak bedden, rolstoelen of rollators door de deur moeten. Ook een glasopening in de deur is mogelijk en goed te combineren met brandwerende, geluidwerende en inbraakwerende eigenschappen. Geef de voordeur een compleet eigen draai met een print. Voor senioren (met name dementerenden) is bijvoorbeeld aangetoond dat een printdeur met daarop de foto van de vroegere voordeur, bijdraagt aan een gevoel van veiligheid.

 

Extra gemak

Naast de technische eigenschappen en de afwerking van de inpandige voordeur, zijn er nog verschillende mogelijkheden die voor extra gemak en comfort zorgen voor de bewoners:

  • Voor de veiligheid is het slim om een spionoog in de voordeur te plaatsen.
  • Het is ook mogelijk om de deuren aan te sluiten op de brandmeldinstallatie van het wooncomplex zodat ze in geval van brand automatisch sluiten.
  • In zorgcomplexen kan het nodig of handig zijn om deuren elektrisch uit te voeren zodat het slot van afstand ont- en vergrendeld kan worden. De kabel daarvoor kan inwendig in de voordeur verwerkt worden.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van geschikte inpandige voordeuren? Ik kijk graag met je mee om te bepalen welke eigenschappen de inpandige voordeuren in jouw bouwontwerp moeten hebben!

New Call-to-action

Sacha Peeters

Geschreven door Sacha Peeters

Commercieel medewerker
Houd van luisteren en observeren.
Schept graag duidelijkheid, door het aanbrengen van structuur en rust.
Deelt liefde voor natuurwandelingen met trouwe viervoeter.
Om vervolgens terug te trekken met het gezin.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen