06 november 2018

Alles over het toepassen van dubbele binnendeuren in de utiliteitsbouw

Als je ergens veel dubbele binnendeuren tegenkomt dan is het wel in de utiliteitsbouw. Niet zo gek ook, want ze lenen zich uitstekend voor ruimtes en gebouwen waar grote groepen mensen doorheen bewegen. Je ziet ze dan ook vooral terug in (door)gangen binnen scholen, ziekenhuizen of bioscopen. Maar ook andere ruimtes hebben baat bij dubbele deuren: bijvoorbeeld omdat er grote apparatuur in en uit moet kunnen of omdat mensen er goed bij moeten kunnen. Denk aan meterkasten en andere kasten waar techniek achter verborgen zit. Voldoende reden om eens wat dieper in te duiken op de dubbele binnendeur. In dit blog vertel ik waar je rekening mee moet houden als je dit type deur toepast in de utiliteitsbouw.

 

Soorten dubbele binnendeuren

Als we het hebben over dubbele deuren dan zijn er eigenlijk 3 types. Een belangrijk onderscheid dat we daarbij maken is die tussen de actieve en de passieve deur. De actieve deur is de bewegende deur die daadwerkelijk wordt gebruikt om een ruimte in of uit te gaan. De passieve deur is tijdens normaal gebruik vergrendeld in het kozijn en eventueel de vloer. Indien nodig kan deze deur ontgrendeld en geopend worden om zo tijdelijk een grotere opening te creëren.

  • We spreken van dubbele deuren als er sprake is van twee deuren die beide naar één kant open gaan. Dit kan een combinatie zijn van twee actieve deuren of één actieve deur en één passieve deur. Dit soort deuren zie je vaak terug bij kasten.
  • Bij pendeldeuren, ook wel taatsdeuren of zwaaideuren genoemd, is sprake van twee actieve deuren die beide naar twee kanten open kunnen zwaaien. Hierdoor kunnen gebruikers de deur altijd in hun looprichting openen. Je ziet dit type deuren vaak terug op plekken waar grote groepen mensen doorheen verplaatsen.
  • Bij wisseldeuren draait de ene deur de ene kant op en de andere deur de andere kant. Hierdoor kun je tweerichtingsverkeer faciliteren. Dat is handig in ruimtes waar op hetzelfde moment veel mensen in en uit moeten of wanneer de verkeersstroom in een bepaalde richting moet worden gestuurd.

Welke deur je waar toepast is afhankelijk van het bouwontwerp. De architect bepaald de routing in een gebouw en daar moet je de deuren op aanpassen.

 

Kenmerken van dubbele deuren

De verschillende soorten dubbele deuren hebben ook een aantal kenmerken gemeen:

  • Een brandwerende dubbele deurset heeft vaak een deurdranger op de actieve deur(en);
  • In de deur zit vaak extra randhout voor versteviging, vooral bij de deurgreep;
  • Het is mogelijk om een sluitvolgorderegelaar toe te passen die regelt welke deur als eerste dicht gaat;
  • Het is ook mogelijk om een deurautomaat of volautomatisch deursysteem toe te passen;
  • Dubbele deuren zijn in principe niet geluidwerend omdat er in de praktijk te veel geluidslekkage is.

 

Brandwerende dubbele deuren

Dubbele deuren zie je veel terug in gangen. De gang vormt vaak de grens van een brandcompartiment en dus vormen de dubbele deuren de overgang van een niet-brandwerende naar een wel-brandwerende ruimte. Hier moeten meestal 60 minuten brandwerende dubbele deuren worden toegepast. Maar ook bij kasten met brandgevoelige techniek of inhoud die juist tégen brand beschermd moet worden zijn brandwerende deuren nodig. Hier kan een 30 minuten of een 60 minuten worden toegepast.

Kijk altijd of het mogelijk is om een gecertificeerde brandwerende deurset toe te passen. Voor de meeste dubbele deuren is een gecertificeerde oplossing mogelijk maar er zijn uitzonderingen. Sommige dubbele deuren zijn namelijk niet gecertificeerd, een voorbeeld daarvan is een grote actieve deur in combinatie met een kleinere passieve deur. In dit soort gevallen proberen we altijd te mee te denken over een gecertificeerd alternatief. Denk aan een extra brede enkele deur of een meer standaard dubbele deur.

 

Welke dubbele binnendeuren pas je toe?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor dubbele binnendeuren en het is belangrijk om goed te kijken welke het beste past bij de routing en het gebruik van een gebouw. Mits goed toegepast kunnen dubbele deuren namelijk van grote waarde zijn voor de doorstroom in een gebouw. Omdat dubbele deuren met een brandwerende functie best een uitdaging vormen, is het verstandig om altijd advies in te winnen bij een specialist. Bij Limburgia denken we met je mee over de beste én gecertificeerde oplossing. Heb jij een vraag of ben je op zoek naar de juiste dubbele binnendeuren voor een utiliteitsgebouw? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag!

New Call-to-action

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen