Inhoud

Alles over brandwerende binnendeuren

Deze pagina geeft antwoord op veelvoorkomende vragen over brandwerende deur/kozijncombinaties. Een pagina vol praktische informatie voor architecten, aannemers en andere stakeholders in de utiliteitsbouw. Lees onder andere over:

 • het belang van brandwerende binnendeuren;
 • de certificering van brandwerende binnendeuren;
 • uitvoeringen van brandwerende binnendeuren;
 • en het toepassen van brandwerende binnendeuren.

Waarom brandwerende binnendeuren?

In de utiliteitsbouw staat veiligheid altijd voorop. Gebruikers van (openbare) gebouwen moeten veilig in het gebouw kunnen verblijven en in geval van nood het pand snel en veilig kunnen verlaten. In het ontwerp worden daarom altijd de vluchtwegen al vastgelegd. Brandwerende binnendeuren spelen een cruciale rol in het creëren van deze vluchtwegen. Ze zorgen er namelijk voor dat de vluchtroutes zo lang mogelijk begaanbaar blijven. Tegelijkertijd bieden ze mogelijkheden om een vluchtroute op een prettige en informatieve manier vorm te geven. Bekijk hier meer informatie en inspiratie over veilige vluchtwegen

 

Functies van brandwerende binnendeuren

Dat een brandwerende deur brand moet weren klinkt natuurlijk logisch, maar wat houdt dat dan precies in? Een brandwerende deur heeft vier functies:

 • Vertragen van bezwijken van het gebouw bij brand
 • Zeker stellen van de vluchtwegen
 • Beheersen en inperken van de brandhaard
 • Voorkomen van branddoorslag WBDO door warmtedoorstraling (niet alleen door vlammen maar ook door hitte)

In dit blog lees je het antwoord op 4 veelgehoorde vragen over brandwerende binnendeuren.

 

Functionaliteit en design gaan hand in hand

Hoewel brandwerende deuren zeer functioneel zijn, betekent dit niet dat er geen keuzes zijn op het gebied van het ontwerp. Kies voor een enkele of dubbele binnendeur, een deur met of zonder glasopening en uit talloze verschillende kleuren HPL-afwerking. Hierdoor is de functie van de brandwerende deur tweeledig: enerzijds biedt de deur veiligheid, anderzijds is het een stijlvolle toevoeging aan de ruimte. Bovendien wordt voor de materialen in de meeste gevallen gebruik gemaakt van duurzaam, milieuvriendelijk materiaal.

Certificering van brandwerende binnendeuren

Hebben we het over binnendeuren die brand moeten kunnen tegenhouden, dan zien we online nogal wat termen voorbijkomen: branddeuren, brandvertragende deuren, brandvrije en brandveilige deuren. Maar als we praten over een deur die brand écht tegenhoudt, dan is er eigenlijk maar één juiste term: brandwerende deuren. Lees hier meer over wanneer een deur nou echt brandwerend is

Een binnendeur krijgt alleen het stempel brandwerend wanneer experts de deur hebben getest volgens de Europese norm. Hierbij kijken zij hoe de deur zich tijdens ‘de brand’ gedraagt en meten ze wanneer er branddoorslag plaatsvindt. Met andere woorden: hoelang de deur de brand tegen kan houden. Brandwerendheid wordt dan ook uitgedrukt in tijd. Bij Limburgia hebben we binnendeuren in ons aanbod van 30, 60 en 90 minuten brandwerend.

Brandtest

Om er zeker van te zijn dat de deuren bij brand doen wat er van ze verwacht wordt, worden ze uitgebreid getest. In een brandtest kijkt men in hoeverre een deur-kozijncombinatie brandwerend is. Daarbij wordt de constructie letterlijk voor een grote oven geplaatst. Tijdens de proef beoordelen experts de deur op onder andere de oppervlaktetemperatuur, warmtestraling en vlamdichtheid. Aan de hand van de resultaten wordt de bereikte brandwerendheid vertaald naar het Europese classificatiesysteem. In Nederland zijn Efectis Nederland en Peutz de enige instanties die geaccrediteerd zijn op het gebied van brandwerende binnendeuren en binnendeurkozijnen. Deze instanties geven na een geslaagde test een certificaat af. Daarnaast wordt een speciaal brandrapport opgesteld, wat kort samengevat bestaat uit een samenvatting van de onderzoeken (SVO). Dit rapport wordt aan de aannemer verstrekt zodat die het vervolgens aan de opdrachtgever en instanties kan overhandigen. Lees hier meer over het testen van brandwerende binnendeuren.

 

GND zekerheidsklasse

Met brand nemen we liever geen risico. Maar hoe weet je nou of de brandwerende deuren echt 30, 60 of 90 minuten veiligheid bieden? Heel eenvoudig: door aan de scharnierzijde van de deur te kijken. Zie je daarop het speciale brandlabel van GND? Dan is de deur gegarandeerd 30, 60 of 90 minuten brandvertragend. De GND-zekerheidsklasse® maakt de brandveiligheid van deuren een stuk transparanter en eenvoudiger te controleren. Lees hier meer over de voordelen van binnendeuren met een GND garantielabel. 

Mogelijke uitvoeringen van brandwerende binnendeuren

Ook bij brandwerende binnendeuren zijn tal van mogelijkheden qua ontwerp en uitvoering. Kanttekening hierbij is dat de deur wel officieel getest moet zijn in de desbetreffende uitvoering. Hieronder lees je meer over het toepassen van brandwerende deuren met een glasopening, dubbele deuren, schuifdeuren en verschillende afmetingen. 

Brandwerende binnendeuren met glasopening

Wil je een glasopening toepassen in een brandwerende binnendeur? Dat kan, mits de deur is getest mét glasopening. Voor de glasopening moeten dan speciale glaslatten en brandwerend glas worden gebruikt. Het is niet toegestaan om achteraf een glasopening in een brandwerende deur te maken. De glasopening mag eventueel opgesplitst worden in meerdere ruiten, mits het totale oppervlak van de glasopeningen niet groter is dan oorspronkelijk getest. Ook de borstweringhoogte, stijlbreedte en bovendorpel hoogte moeten minimaal gelijk (of groter) zijn en de afstand tussen de glasopeningen onderling moet ten minste even hoog zijn als de bovendorpel. Lees hier meer over het toepassen van binnendeuren met glasopening.

Dubbele deuren

Dubbele binnendeuren zijn erg praktisch en functioneel en worden dan ook veelvuldig toegepast in de utiliteitsbouw. Dubbele binnendeuren geven niet alleen een ruimtelijk beeld, maar functioneren tegelijkertijd als brandscheiding en dragen bij aan een snelle ontruiming tijdens calamiteiten. Dubbele binnendeuren brengen qua brandwering echter een aantal uitdagingen met zich mee. Een dubbele deur betekent namelijk ook dubbel zoveel kans op een 'lek'. Zo blijken dubbele deuren in de praktijk vaak (deels) open te staan, wat de brandwerende functie volledig teniet doet. Zorg dan ook dat dubbele deuren een deurdranger hebben zodat de deuren altijd veilig sluiten of automatisch sluiten in het geval van brand. Lees hier meer over dubbele binnendeuren en brandwerendheid. 

Brandwerende schuifdeuren

Ook schuifdeuren zijn populair in de utiliteitsbouw, met name in de zorg. Met een schuifdeursysteem kan niet alleen een extra grote doorgang worden gecreëerd, er kan ook een hoop ruimte worden bespaard ten opzichte van een deur met draaicirkel. Wanneer een ruimte een brandscheiding heeft, bieden brandwerende schuifdeuren een goede oplossing. De belangrijkste eigenschap van een brandwerende schuifdeur is dat hij zelfsluitend is. De schuifdeur moet in het geval van brand zonder menselijke hulp sluiten. Dat kan op 2 manieren:

 • De schuifdeur gaat automatisch open en weer dicht (met motor aangedreven)
 • De schuifdeur heeft een zelfsluiter die aangesloten is op de BMI (brandmeldinstallatie) zodat hij bij brand vanzelf dicht gaat

Uiteraard moeten ook deze brandwerende schuifdeuren officieel getest zijn. Bij Limburgia testen we deze schuifdeuren zo breed mogelijk, waardoor we brandwerende schuifdeuren tot wel 1,6 meter kunnen leveren. Meer over brandwerende schuifdeuren lees je hier

Afmetingen van brandwerende deuren

Je mag niet zomaar een deur/kozijncombinatie toepassen die groter is dan de afmetingen die zijn getest in de brandproef. Dit mag alleen als tijdens de test een overwaarde is behaald in aantal minuten brandwerendheid. Bij een 30 minuten test moet de minimale overwaarde 6 minuten zijn en bij een 60 minuten test is de minimaal vereiste overwaarde 8 minuten. Als de vereiste overwaarde is behaald, mogen de breedte en hoogte van de deur maximaal 15% worden vergroot ten opzichte van de geteste deurmaten. In het geval van een draaideur mag het deuroppervlak in totaal niet meer dan 20% groter zijn dan de oorspronkelijke afmetingen. Een schuifdeur mag tot 50% vergroot worden.

Afwerking van brandwerende deuren

Voor de afwerking van brandwerende binnendeuren zijn verschillende mogelijkheden:

 • Voor de kantafwerking kies je uit een houten kantlat, ABS kantafwerking of een naadloos aangegoten Vulcan® polyurethaan kantafwerking
 • Bij deuren met een glasopening zijn er verschillende opties voor de glaslijst: houten glaslijsten, RVS of 3 mm PU-FC glaslijsten.
 • Kies bij plaatsing van een brandwerende deur tot slot altijd (er zijn enkele uitzonderingen) voor een deurdranger zodat de deur automatisch sluit.

Brandwerende i.c.m. geluidwerende binnendeuren

Voorheen stond voornamelijk brandwering centraal bij bouwprojecten. Een belangrijke eigenschap, want veiligheid staat immers altijd voorop. Langzaamaan zien steeds meer mensen ook het nut van geluidwering. Geluid heeft een grote invloed op het functioneren van gebruikers binnen én buiten het pand. Geluidwerende deuren zijn daarmee essentieel voor talloze gebouwen. De vraag naar deursets die brand- en geluidwerend combineren neemt dan ook snel toe. Inmiddels zijn er deursets verkrijgbaar die 60 minuten brandwerend en 46db geluidwerend zijn. 

De dubbele functie van de valdorpel

De brandwerende en geluidwerende eigenschappen gaan zo goed samen dankzij de multifunctionele valdorpel. De valdorpel heeft als hoofddoel het afdichten van de kier tussen de deur en de vloer. Hiermee houdt de valdorpel niet alleen geluid tegen, maar draagt hij ook bij aan de brandwerende en/of rookwerende functie. Hoewel een rookwerende deur in Nederland momenteel niet verplicht is, worden de eisen rondom rookwerendheid in de toekomst wellicht wettelijk vastgelegd. Wanneer een deur brandwerend is, wil dat niet altijd zeggen dat een deur ook rookwerend is. De opschuimende strips die rook tegenhouden, zwellen namelijk pas op wanneer er daadwerkelijk brand is. Door een combinatie van brandwerende en geluidwerende functionaliteiten toe te passen, sla je dus eigenlijk drie vliegen in één klap: de binnendeur zorgt dan namelijk voor geluid-, brand én rookwering. Lees hier meer over de combinatie brand- en geluidwerende binnendeuren

Toepassen van brandwerende binnendeuren

Het toepassen van brandwerende deuren is een precies werkje. Niet alleen de deur zelf, maar de gehele deur/kozijncombinatie, inclusief toebehoren en bewerkingen moeten aan de strenge eisen van het Bouwbesluit voldoen. Er zijn 10 aandachtspunten voor het toepassen van brandwerende binnendeuren:

 1. Afmetingen
 2. Zelfsluitend
 3. Slot en scharnieren
 4. Toebehoren
 5. Deur en kozijn
 6. Onderhoud en gebruik
 7. Glas
 8. Opschuimend materiaal
 9. Montage in de wand
 10. (Na-)bewerking

Wil je meer weten over waar een brandwerende deur aan moet voldoen? Bekijk dan de 10 controlepunten voor een brandwerende binnendeur.

Toepassingen van brandwerende binnendeuren

De utiliteitsbouw kent een grote verscheidenheid aan type gebouwen. Elk gebouw heeft zijn eigen functie en dus zijn eigen eisen en aandachtspunten wat betreft brandwering. Er zitten dan ook grote verschillen in het type binnendeur dat het meest geschikt is. In onderstaande blogs delen we aandachtspunten voor binnendeuren in verschillende segmenten:

Praktische tips voor de architect en aannemer

Hulp nodig bij het kiezen en inkopen van brandwerende binnendeuren? In onderstaande blogs helpen we je op weg:

Blogs over brandwerende binnendeuren

Onze laatste blogs

Dossier Brandwerend

Praktische vragen en antwoorden over brandwerende binnendeuren

Dit kennisdossier is bedoeld als hulpmiddel en als antwoord op alle vragen over brandwerende deur/kozijncombinaties. In deze uitgave delen wij praktische informatie over brandwerende oplossingen, met als doel deze materie zo inzichtelijk mogelijk te maken.

thinpaperback_795x1003 (2)In dit dossier vindt je onder andere informatie rondom brandwerende deuren met betrekking tot:

 • Testen en certificering
 • Deur/kozijncombinaties
 • Geschikte wanden en hang- en sluitwerk
 • Montage

Daarnaast geven we praktisch advies en hulpmiddelen om je te ondersteunen bij het kiezen van de juiste deur. Vul je gegevens in in het formulier en we sturen het dossier op naar het door jou opgegeven e-mailadres.

Projectmanagement betekent voor ons borging van het gehele project van opdracht tot oplevering. Het hele proces wordt begeleid door een ervaren projectleider die je in iedere fase van het project met raad en daad terzijde staat. Ik adviseer je graag over de toepassing van brandwerende binnendeuren in jouw bouwproject.
Marco de Rooij

Marco de Rooij Projectadviseur aannemers bij Limburgia