05 december 2017

Aandachtspunten bij het ontwerpen van binnendeuren met glas

Bij het kiezen van de binnendeuren voor een bouwproject komen veel verschillende beslisfactoren kijken. Één van de eerste keuzes die je als architect zult maken is of je een dichte deur toepast of een deur met glasopening. Er zijn verschillende redenen om voor een binnendeur met glas te kiezen en binnen deze categorie zijn er ook weer tal van variaties mogelijk. Dat is prettig voor jou als architect, want zo kun je de binnendeur zo ontwerpen dat hij perfect past in het ontwerp. In dit blogartikel vertel ik je wat er zoal mogelijk is bij het ontwerpen van binnendeuren met glas. Zo weet je precies waar je uit kunt kiezen qua design en waar je rekening mee moet houden qua functionaliteiten.

 

Waarom je voor een glasopening kiest

Het kiezen voor binnendeuren met glas kan een puur esthetische reden hebben. Maar er zijn ook een aantal meer praktische en functionele redenen om voor een glasopening te kiezen:

  • Een glasopening zorgt ervoor dat (buiten)licht doorgelaten wordt. Zo zorg je ervoor dat ook in ruimtes die niet direct aan een raam grenzen, toch natuurlijk daglicht binnenkomt.
  • Een deur is er in principe om bepaalde ruimtes van elkaar af te sluiten, maar door een glasopening toe te voegen behoud je toch de connectie tussen die ruimtes.
  • Een binnendeur met glas is op bepaalde plekken ook noodzakelijk voor een prettige doorstroom van mensen binnen het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan een gang of passage; gebruikers moeten kunnen zien of er iemand aan de andere kant van de deur staat voor ze hem openzwaaien,
  • In bepaalde gevallen is het niet wenselijk om een ruimte compleet af te sluiten van de buitenwereld, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen.

 

Vorm, grootte en plek van de glasopening

De volgende vraag die je jezelf moet stellen is hoe de glasopening er precies uit moet zien. Allereerst zijn er verschillende mogelijkheden voor de vorm. Je kunt kiezen voor een rechthoekige vorm, breed of juist smal. Maar ook een ronde, pilvormige of glasopening in de vorm van een halve maan zijn mogelijk. Bekijk wat past binnen jouw ontwerp: maak je veel gebruik van ronde vormen? Dan past een glasopening met afgeronde hoeken beter. Met een rechthoekige vorm creëer je een meer strakke uitstraling.

Glasmodellen.pngBepaal vervolgens hoe groot de glasopening moet zijn en op welke plek in de deur het glas wordt geplaatst. De glasopening kan bijna het hele deurblad beslaan of maar een klein deel. Het glas kan in het midden van het deurblad zitten of aan de bovenkant of zijkant van de deur. Om een goede keuze te maken kijk je naar wat functioneel gezien past in het gebouw; hoe wordt een ruimte gebruikt? Moet er enigszins sprake zijn van privacy, ga dan voor een kleinere glasopening. Maar als het juist de bedoeling is dat ruimtes met elkaar in verbinding blijven dan kies je voor een grote glasopening. Of misschien wil je een glasopening op ooghoogte zodat mensen alleen een ruimte binnen kunnen kijken als ze daar actief moeite voor doen.

 

Glaslijsten

Veel architecten zien de glaslijsten als een noodzakelijk kwaad: je hebt ze nodig maar echt mooi zijn ze meestal niet. In de bestektekst staat vaak standaard een houten glaslat. Je moet daarbij goed opletten dat je in het bestek aangeeft welke kleur die latjes moeten zijn, anders laat de aannemer ze gewoon voor wat ze zijn. Tegenwoordig heb je echter ook meer luxere glaslijsten die zorgen voor een mooie en strakke afwerking van de deur. Deze PU-FC glaslijsten worden full color uitgevoerd, liggen maximaal 3 mm op het deurblad en zijn maar 15 mm breed. Creëer een strak geheel met deurblad, glaslijst en bijbehorende schroeven in één kleur. Of maak het allemaal wat speelser door voor een opvallende afwijkende kleur glaslijst te kiezen. Mooie bijkomstigheid: PU-FC glaslijsten zijn zeer onderhoudsvriendelijk en hygiënisch.

 

Functionele aspecten

Zeker in de utiliteitsbouw moeten binnendeuren vaak aan bepaalde functionele eisen voldoen. Als je kiest voor een binnendeur met glas dan kan dit invloed hebben op die technische aspecten:

  • Inbraakwerendheid: bij een inbraakwerende deur mag de glasopening niet zo groot zijn dat er een mens doorheen zou passen.
  • Brandwerendheid: als je een brandwerende deur met een glasopening wil toepassen moet de deur getest zijn mét glasopening.
  • Geluidwerendheid: een glasopening heeft invloed op de mate van geluidwerendheid van een deur; geluid reist gemakkelijker door glas dan door het deurblad.
  • Kogelwerendheid: het glas in een kogelwerende deur moet uiteraard ook kogelwerend zijn.

Het is slim om je goed te laten adviseren over de technische eisen waaraan een binnendeur met glasopening moet voldoen. Een specialist kan je vertellen hoe je jouw ontwerpwensen kunt combineren met de benodigde functionele aspecten van de deur. Ik vind het altijd interessant om met de architect mee te kijken naar zijn bouwontwerp, om zo samen te bepalen op welke plekken en in welke ruimtes het slim is om een binnendeur met glas toe te passen en welk type glasopening dat dan het beste kan zijn. Ben je benieuwd wat er zoal mogelijk is qua glasopeningen? Download onderstaand document voor een volledig overzicht.

Glasmodellenoverzicht

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen