06 februari 2018

Informatieblog voor de utiliteitsbouw: binnendeuren in het onderwijs

De utiliteitsbouw kent haar eigen regels en eisen. Die zijn soms heel anders dan in de woningbouw. Maar ook binnen de utiliteitsbouw zijn er verschillen; elk gebouw wordt op een andere manier gebruikt, en dat vereist een ander bouwontwerp. Per ontwerp wordt gekeken waar welke binnendeuren het meest geschikt zijn. Bij een ziekenhuis zijn er andere aandachtspunten dan bij musea. Daarom deel ik de komende weken een blogserie voor binnendeuren in de utiliteitsbouw. In deze blogserie geef ik handige inzichten en best practices voor de toepassing van binnendeuren in verschillende utiliteitsgebouwen. In het eerste deel van deze serie kijken we naar binnendeuren in het onderwijs.

 

Veiligheid voorop

Bij het ontwerpen van onderwijsgebouwen staat veiligheid voorop. Het gebouw wordt dagelijks gebruikt door grote groepen kinderen en jongvolwassenen. Het is belangrijk dat zij zich veilig bewegen binnen hun school. Door bepaalde keuzes te maken bij de toepassing van binnendeuren lever je een belangrijke bijdrage aan de veiligheid. Enkele best practices uit de praktijk:

 

Brandwerende deuren

In het Bouwbesluit zijn regels vastgelegd over de brandscheidingen en -compartimenten in het onderwijsgebouw. Brandwerende deuren zijn daarbij verplicht. Een specialist kan je adviseren over het juist toepassen van brandwerende binnendeuren. Let er op dat de brandwerende vulling goed is weggewerkt in de deur zodat kinderen er niet aan kunnen zitten en het beschadigen.

 

Binnendeuren met glas

Om verbinding en openheid tussen bepaalde ruimtes te creëren, worden in scholen vaak binnendeuren met een glasopening toegepast. Zeker op basisscholen, waar jonge kinderen rondrennen, is veiligheid een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Zo dien je altijd gelaagd, al dan niet brandwerend, veiligheidsglas toepassen. Bedenk je dat hoe groter de glasopening, hoe groter de kans op ongelukken. Een oplossing kan ook zijn om de glasopening hoger in het deurblad te plaatsen.

 

Sloten

Op basisscholen zijn er ook ruimtes waar het niet veilig is voor kinderen, denk aan een voorraadruimte waar schoonmaakproducten staan. Om te voorkomen dat kinderen hier naar binnen gaan, kan de slotkast hoger in de deur geplaatst worden zodat jonge kinderen er niet bij kunnen.

 

Glaslijsten

Traditionele glaslijsten liggen vaak wat hoger op de deur. Kinderen kunnen hier aan gaan zitten of er achter blijven hangen. Om dit te voorkomen kies je voor PU-FC glaslijsten. Deze minimale glaslijsten liggen maximaal 3 millimeter op het deuroppervlak. Zo creëer je een vlakke, gladde en dus veiligere binnendeur.

 

Dubbele deuren

Om de doorstroom in de gangen te bevorderen worden vaak dubbele deuren toegepast. Maar let op; openzwaaiende klapdeuren kunnen gevaarlijke situaties creëren. Een deur zwaait door en botst zo tegen een kind aan. Een specialist kan je adviseren over het veilig toepassen van dubbele binnendeuren.

 

Antibacteriële toplaag

Ook hygiëne is een belangrijk onderdeel van veiligheid. Je kunt je voorstellen dat een onderwijsgebouw een bron van ziektekiemen is, zeker de binnendeuren. Ik raad dan ook aan om te kiezen voor HPL binnendeuren met een antibacteriële toplaag. Deze laag geeft bacteriën geen kans en is bovendien makkelijk schoon te houden.

 

Onderhoudsvriendelijke deuren

Naast veiligheid is ook onderhoud een belangrijk onderwerp in het onderwijs. Schoolgebouwen worden intensief gebruikt en dus moeten de binnendeuren duurzaam zijn. Daarom worden bijna altijd HPL deuren toegepast. Het oppervlak van een HPL binnendeur is glad en niet poreus en dankzij de hardheid van het materiaal blijft dit ook zo. Maar niet alleen het deurblad, ook de zijkant van de deur krijgt het binnen scholen zwaar te verduren. Zeker bij brandwerende deuren is het belangrijk dat de zijkant niet beschadigd. Ik raad dan ook aan om te kiezen voor naadloos aangegoten kantafwerking. Deze sterke PU randafwerking is onverbrekelijk aan de deur verbonden en is daardoor bestand tegen een hoge stootbelasting.

 

Gebruikservaring

Denk ook na over hoe je het dagelijks gebruik van het schoolgebouw zo prettig mogelijk kunt maken. Is een glasopening in de deur op bepaalde plekken wel zo handig, of zorgt het voor te veel afleiding voor de scholieren of studenten? Nog niet vaak toegepast maar wel heel interessant voor scholen: geluidwerende binnendeuren. De optimale manier om afleidend rumoer van de gang buiten het klaslokaal te houden.

 

Kleurrijk ontwerp

Ook met alle functionele eisen is er nog alle ruimte om de binnendeuren naar eigen wens te ontwerpen. HPL binnendeuren zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en daar kan je leuk mee spelen. Geef de deuren bijvoorbeeld een signaalfunctie; ‘de rode klas’ en ‘de blauwe klas’. Kijk ook eens naar het psychologische effect van kleuren in het interieur. Moet een ruimte energie geven of juist rust en concentratie stimuleren? Naast het deurblad kun je ook variëren met de kleur van de glaslijst en kantafwerking. Kies voor een ton-sur-ton effect of maak er een speels geheel van meerdere kleuren van.

 

Advies op maat

Elk schoolgebouw is uniek. Inmiddels hebben wij al voor tal van verschillende onderwijsgebouwen de binnendeuren verzorgd en dat heeft een mooi rijtje met best practices opgeleverd. We denken graag met je mee over de toepassing van binnendeuren in jouw bouwontwerp. Neem contact met ons op voor advies op maat.

New Call-to-action

Casper Wisznievski

Geschreven door Casper Wisznievski

Projectadviseur
Waardering voor eerlijke en oprechte mensen.
Zaken doe je toch ook met mensen.
Elke dag is een feest en moeten we optimaal benutten.
Reist graag ver weg, maar geniet ook thuis van een potje voetbal #PlukDeDag

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen