07 februari 2017

Hoe inbraakwerende deuren bijdragen aan het gevoel van veiligheid

Natuurlijk wil je dat gebruikers zich prettig voelen in het gebouw dat jij hebt ontworpen of gebouwd. Het gevoel van veiligheid speelt hier een grote rol in. Als architect creëer je dit veilige gevoel, simpelweg door het gevoel van onveiligheid weg te nemen. Ongenode gasten als inbrekers en vandalen richten veel materiële maar vooral ook emotionele schade aan. Zeker bij inbraakgevoelige gebouwen als musea, banken of politiebureaus is het dus belangrijk om medewerkers en kostbare eigendommen te beschermen tegen indringers. Inbraakwerende deuren leveren hier een sterke bijdrage aan. In dit blogartikel vertel ik je over drie eigenschappen van inbraakwerende deuren die bijdragen aan het gevoel van veiligheid in een gebouw.

 

Een inbraakwerende deur is niet direct als zodanig te herkennen

Een deur inbraakwerend maken is geen kwestie van een deur heel dik maken. Integendeel, vaak zie je aan de buitenkant niet eens dat een deur inbraakwerend is. De inbraakwerendheid is namelijk in het kader van de deur verwerkt. Hierin wordt gebruik gemaakt van een steviger randhout. Daarnaast zit er aan de sluitzijde, het zwakke punt van een deur, een stabilisator ter versteviging. Aan de ene kant is het prettig dat de eindgebruiker van het gebouw niet direct ziet dat een deur inbraakwerend is, omdat hij dan niet constant wordt gewezen op mogelijke gevaren. Aan de andere kant is het voor de eindgebruiker wel fijn als hij weet dat hij beschermd wordt door de deuren, wat het gevoel van veiligheid vergroot. Het Garantiefonds Nederlandse Deuren (GDN) plaatst daarom een QR-code aan de zijkant van de deur zodat je met een speciale app de eigenschappen van de deur kunt opvragen.

Inbraakwerende deuren bieden grote ontwerpvrijheid

Als je het niet weet, zie je dus niet direct dat een deur inbraakwerend is. De deur heeft een gangbare dikte van 40 mm. Omdat de inbraakwerende eigenschappen in de deur verwerkt zijn, kun je de buitenkant net zo ontwerpen als je wil. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn glasopeningen mogelijk. Mits deze niet zo groot zijn dat er een mens doorheen past. Je bent als ontwerper dus vrij om het design van deuren tot zekere hoogte af te stemmen met de volledige architectuur. Zo creëer je een prettige omgeving voor de eindgebruiker.

 

Aantal minuten inbraakwerend bepaalt kwaliteitsklasse

Hoe inbraakwerend een deur is wordt eigenlijk heel basaal getest. Eerst wordt met een groot kruiwagenwiel aan een touw tegen de deur aan gebeukt. Zo controleren we welk gewicht met welke snelheid de deur tegen kan houden. Vervolgens nemen we de deur onder handen met allerlei zwaar en minder zwaar gereedschap. Hierbij wordt ook het hang- en sluitwerk meegenomen. De belangrijkste vraag is; hoeveel minuten heeft een indringer nodig om de deur te forceren en binnen te komen? Hoe langer de deur ongenode gasten tegenhoudt, hoe hoger de inbraakwerendheidsklasse. Dankzij deze testen en certificering dragen de deuren bij aan een gevoel van veiligheid voor de eindgebruiker.

De schatten van het Rijksmuseum beschermen

Rijksmuseum deur.jpgEén van de projecten waarin wij inbraakwerende deuren hebben toegepast, is het nieuwe Rijksmuseum. Een mooie uitdaging, want deze deuren moesten zowel brandwerend als in- en uitbraakwerend zijn. Je wilt tenslotte voorkomen dat ongenode gasten het museum binnen dringen en dat zij daarna gemakkelijk met het Melkmeisje van Vermeer onder de arm naar buiten wandelen. Vanwege de combinatie van brand-, in- en uitbraakwerende eigenschappen zijn deze deuren eigenlijk een kunstwerkje op zich. Mijn collega die met zijn gezin het Rijksmuseum bezocht, liep de Nachtwacht zelfs voorbij om eerst de deuren te bekijken!

 

 

Wie of wat zou jij willen beschermen met inbraakwerende deuren? Laat het me weten in een reactie. Direct een project bespreken? Dat kan. Neem dan contact met mij op via onderstaande knop!

New Call-to-action

Sacha Peeters

Geschreven door Sacha Peeters

Commercieel medewerker
Houd van luisteren en observeren.
Schept graag duidelijkheid, door het aanbrengen van structuur en rust.
Deelt liefde voor natuurwandelingen met trouwe viervoeter.
Om vervolgens terug te trekken met het gezin.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen