19 december 2017

De rol van deuren bij trends en ontwikkelingen in de bouw voor 2018

Na een aantal moeizame jaren staat de bouwsector weer volop in bloei. Ook de utiliteitsbouw heeft het moeilijk gehad: krimpende organisaties en veranderende behoeftes zorgden ervoor dat veel gebouwen (deels) leeg kwamen te staan. Maar de leegstand is aan het afnemen en dankzij de economische groei is er weer meer vraag naar nieuwbouw. ABN Amro verwacht dan ook dat de utiliteitsbouw in 2018 met 3,5% zal groeien. Om optimaal te kunnen profiteren van die groei moet je als architect of aannemer goed weten in te spelen op de behoeftes van nu. Want ook in 2018 zijn er weer een aantal trends die hun stempel drukken op de bouwsector. In dit blogartikel vertel ik over deze trends en hoe binnendeuren hieraan bij kunnen dragen.

 

Renovatie en transformatie 

Door de hoge leegstand van de afgelopen jaren en de schaarse ruimte in veel steden liggen er in 2018 kansen voor renovatie en transformatie van bestaande bouw. Niet alleen in de woningbouw, maar ook in de utiliteitsbouw. Denk aan de vele kantoorgebouwen die opnieuw in gebruik worden genomen. Deze bestaande kantoorbouw moet bovendien aan de slag met het energieverbruik: kantoren zijn verplicht om vanaf 2023 minimaal energielabel C te hebben. Dat betekent dat de bouw- en vastgoedsector moet gaan focussen op energiebesparing. Het vervangen van de binnendeuren kan hier een significante bijdrage aan leveren. Het zal je niet verbazen dat deuren een grote verliespost zijn als het gaat om het behoud van warmte. Door het deurblad naadloos aan te laten sluiten op het kozijn en met behulp van accessoires als valdorpels en deurdrangers kun je een hoop warmteverlies voorkomen.

 

Happy buildings 

Zeker nu oude kantoorgebouwen opnieuw in gebruik worden genomen, komt men er steeds vaker achter dat deze kantoren niet meer voldoen aan de behoeftes van de werknemer van nu. Onze manier van werken verandert voortdurend dus werkomgevingen en kantoorconcepten moeten hierin meebewegen. Bij het ontwerpen van kantoren staat de gezondheid en het welzijn van medewerkers steeds meer centraal. Het gaat dan om factoren als daglicht, akoestiek en klimaatbeheersing, maar ook om de locatie, het gebouw zelf en de werkplekken in het gebouw. Gebruikers stellen hier steeds hogere eisen aan en dat is niet zo gek als je je bedenkt dat een goed kantoorconcept de productiviteit en efficiëntie van medewerkers een flinke boost kan geven. Ook binnendeuren kunnen bijdragen aan een gezonde en prettige werkomgeving: door het juiste type deur op de juiste plek in het gebouw te plaatsen kun je ruimtes met elkaar verbinden of juist van elkaar afsluiten. Ook geluidswerende deuren zijn van essentieel belang in kantoorruimtes want omgevingsgeluiden worden al snel als storend of zelfs hinderlijk ervaren.

 

Duurzame scholen 

Niet alleen kantoorgebouwen vereisen de komende jaren een onderhoudsbeurt. Ook de ruim 10.000 onderwijsgebouwen in Nederland moeten onder handen worden genomen. Een groot gedeelte van deze gebouwen heeft namelijk een veel te hoog CO2-gehalte. De uitdaging is om scholen toekomstbestendig te maken en een duurzaamheidsstrategie te combineren met de belangrijkste functie van het gebouw: onderwijs. Een goed binnenklimaat en het voorkomen van energielekken draagt daar bijvoorbeeld aan bij. Ook hier kunnen binnendeuren een rol van betekenis spelen. Een valdorpel houdt bijvoorbeeld niet alleen tochtstromen tegen, maar draagt ook bij aan geluidwerendheid. Het slim combineren van verschillende technieken draagt zowel bij aan duurzaamheid als aan een prettige gebruikservaring van het onderwijsgebouw.

 

Duurzame materialen

Zeker nu de bouwsector kampt met een schaarste aan grondstoffen en materialen, is er steeds meer aandacht voor de herkomst van die materialen. Circulair bouwen en het gebruik van verantwoorde grondstoffen en materialen wordt een belangrijk onderdeel van duurzaam bouwen. Deze duurzaamheidsslag beperkt zich anno 2018 echt niet meer alleen tot een select groepje idealisten. De Nederlandse overheid wil dat de economie in 2030 voor 50 procent circulair is en in 2050 zelfs voor 100 procent. Logischerwijs zal er steeds meer wet- en regelgeving komen op dit gebied en dit zal voor de bouwsector als grootverbuiker zeker gevolgen hebben. In de tussentijd zien we vanuit de sector al verschillende initiatieven opkomen, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van materiaalpaspoorten. Omdat in binnendeuren vrijwel altijd hout verwerkt is, is het zaak om ook hier op de herkomst van dat hout te letten. Ook bij Limburgia zijn we continu op zoek naar betere materialen en manieren om onze producten te verduurzamen.

 

Innovatieve binnendeuren

Met al deze trends en ontwikkelingen in het achterhoofd gaan we ook bij Limburgia weer aan de slag met het ontwikkelen en innoveren van onze binnendeuren. We gaan op zoek naar verantwoorde materialen en slimme functionaliteiten zoals bijvoorbeeld de combinatie van brand- en geluidwerende eigenschappen. Ben je benieuwd wat onze binnendeuren kunnen betekenen voor jouw doelstellingen? Wij adviseren je graag over de juiste binnendeuren voor jouw doelen en wensen. 

 

New Call-to-action

 

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen